ייפוי כוח בחשבון בנק הוא מתן הרשאה מבעל/י החשבון לאדם נוסף לצורך ניהול/מעקב/ביצוע פעולות בחשבון שלו.
מהו מיופה כוח בחשבון ?
מיופה כוח הוא אדם המקבל הרשאה מבעל החשבון לפעול בחשבונו על פי ההרשאות אותם קיבל, הסמכויות אותם קיבל מיופה הכוח הינם בתחום השליחות אותם הגדיר בעל החשבון.
האם קיימים סוגים שונים של ייפוי כוח ?
בהחלט, ניתן לסייג את ייפוי הכוח, לאמור, ניתן להעניק ייפוי כוח עם אפשרויות פעולה נרחבות בחשבון, כגון: העברות כספיות, הפקדה לפיקדונות וכו'. ניתן לסייג את ייפוי הכוח לפעילות ספציפית בלבד לדוגמא: לפעול בניירות ערך בלבד, ומי שמעוניין יכול להעניק הרשאה לקבלת מידע ללא אפשרות לבצע כל פעולה בחשבון.
האם קיים הבדל בין שותף בחשבון למיופה כוח ?
כן, קיים הבדל משמעותי, שותפים בחשבון בדרך כלל הינם בעלי זכויות שוות ונושאים באחריות להתחייבויות הקיימות בחשבון-הלוואות, יתרת חובה במסגרת האשראי ועוד. לא כך הדבר בעניין מיופה כוח, אשר אינו נושא באחריות להתחייבויות אך גם אינו בעל זכויות, ככזה, יכול להחליט האם להמשיך את מעמדו בחשבון או להפסיקו בכל עת. לבעל החשבון נתונה הזכות להחליט על הפסקת מעמדו של מיופה הכוח בחשבון ואינו נדרש לקבל את אישורו של מיופה הכוח.
שותף בחשבון אינו יכול לקבל החלטה חד צדדית ולצאת מהחשבון מבלי קבלת הסכמת שותפו לחשבון ובמקרים מסוימים נדרשת גם הסכמת הבנק.
איזו אפשרות היא הנכונה עבור הורים מבוגרים, להיכנס כשותף בחשבון או כמיופה כוח ?
זה מאוד תלוי ברצונותיו של בעל החשבון, אין תשובה אחת אשר תהיה נכונה לכולם, יש לבחון באופן פרטני כל מקרה לגופו, על בעל החשבון להכיר היטב את ההבדלים והמשמעויות בין צירוף שותף לחשבון לבין צירוף מיופה כוח.
האם מיופה הכוח רשאי לפעול לאחר פטירת בעל החשבון ?
לא, ייפוי הכוח מתבטל ברגע שבעל החשבון נפטר ובמידה וקיימים שני בעלי חשבון ואחד מהם נפטר גם אז יתבטל ייפוי הכוח, הטעם הוא שייפוי הכוח ניתן לפי רצון שני בעלי החשבון, ייתכן ורצון הבעלים הנוכחי אינו דומה לרצון המשותף שהיה קיים טרם פטירת אחד מבעלי החשבון.
לסיכום, מדובר על סוגייה שהיריעה קצרה מלהכיל, חשיבותה מאוד גבוהה, לבטח כאשר מדובר על הורים מבוגרים אשר צריכים או יצטרכו בעתיד עזרה בניהול החשבון, לכן רצוי עד מאוד לא להמתין "לרגע האחרון" אלא להיערך מבעוד מועד.