משרדי פרסום ואנשי קריאטיב – תעדו את הליך היצירה שלכם!
יוצרים רבים בישראל יוצרים יצירות מדי יום ביומו. חברות פרסום וקריאטיב אף מתפרנסות מיצירת יצירות חדשות, מקוריות ויצירתיות עבור לקוחותיהם. מידת המקוריות והיצירתיות של הקמפיין היא לב ליבו של הצלחתם ובניית מוניטין מנצח בקרב לקוחותיהם.
כל אירוע של הפרת זכויות יוצרים או טענה להעתקה שלא כדין של יצירות ממשרד אחר, בהחלט יכולים לפגוע קשה במוניטין הטוב שנבנה במשך שנים על ידי חברת הפרסום.
מה אומר חוק זכויות היוצרים ?
לפי חוק זכות יוצרים, יצירות כגון סלוגנים, מצגות, תסריטים, תמונות וסרטונים נחשבות ליצירה ספרותית ולכן הן מוגנות מפני העתקה. החוק מציין באופן מפורש כי אין הגנה על רעיון, רעיונות שייכים לציבור כולו לשימוש באופן חופשי, ההגנה היא רק לביטוי המוחשי של הרעיון. כך למעשה, לקבל השראה מותר וכן לבטא רעיון בדרך שונה גם כן מותר לפי החוק. מה שאסור הוא להעתיק את דרך הביטוי של הרעיון ממישהו אחר.
אף על פי שחברות פרסום רבות עושות כל שביכולתן לייצר קמפיין מקורי וחדשני, מעת לעת, קורה ששני משרדי פרסום יחשבו על צורת ביטוי דומה לאותו רעיון של הלקוח. הדבר נפוץ כאשר הלקוח מגיע מראש עם רעיון מאוד ספציפי ואף חלק מסלוגן סביבו הוא מבקש לבנות את הקמפיין. פעמים רבות לקוחות מבקשים מחברת פרסום אחת לקבל הצעה לקמפיין אך בסופו של דבר סוגרים עם משרד פרסום אחר כי אהבו יותר את הקמפיין שלו. כשהקמפיין עולה לאוויר, משרד הפרסום הראשון עלול לסבור ובצדק, כי העתיקו ממנו את הרעיונות והביטוי הקריאטיבי שלהם ולבקש להגן על זכויותיו בדרך של שליחת מכתבי התראה ואף הגשת כתב תביעה.
משרד הפרסום אשר העלה את הקמפיין יוכל להתגונן מטענה זו אם יצליח להוכיח, מבחינה ראייתית, כי יצר את היצירה בעצמו ולא העתיק אותה ממשרד הפרסום הראשון. לכן, ישנה חשיבות רבה לתיעוד של הליך היצירה בחברת הפרסום.
כיצד מתעדים הליך יצירה ?
תיעוד הליך היצירה יכול להתבצע במגוון דרכים כגון שמירת תרשימים, טיוטות, ניהול פרוטוקולים מסודרים של שיחות או פגישות, שמירת ותיוק של הודעות דוא"ל, שמירת תצלומי מסך במחשב ובטלפון הנייד. חשוב שאופן שמירת המידע והראיות ליצירת הקמפיין יישמר באופן מסודר, בתיקייה ייעודית לכך, על מנת שבבוא היום, ככל שהדבר יידרש, יהיה פשוט וקל להוכיח את מידת המקוריות והיצירתיות של הקמפיין וכי לא בוצעה העתקה מגורם אחר.