פטנט, נכס או נטל ?
רישום פטנט הוא הליך ארוך ולעיתים שנוי במחלוקת. לרישום פטנט יתרונות רבים ומגוונים, הן משפטית, הן שיווקית, הן הרתעתית והן מבחינת המחקר והפיתוח, אך מנגד מדובר בהליך מורכב, ארוך ויקר הדורש מקצועיות רבה וכרוך באי וודאות עסקית ומשפטית. רישום פטנט כדאי רק אם הוא מהווה נכס לבעליו ולא נטל על כתפיו.
רישום פטנט מקנה לבעליו בעלות בלעדית על המוצר או התהליך הטכנולוגי במדינה שבה בוצע הרישום ובכך למעשה יש בידיו הכוח המשפטי למנוע מאחרים כל שימוש מסחרי באמצאה ללא רשותו. לרישום פטנט יתרונות רבים ונעמוד על כמה מהם.
הבלעדיות המשפטית והטכנולוגית מהווה את היתרון המשמעותי ביותר ברישום פטנט אך יש בכוחו של רישום הפטנט לשמש גם ככלי אסטרטגי במהלך ניהול משא ומתן וכן ביכולת להשיג השקעה, פטנט רשום גם מעיד פעמים רבות על החדשנות והייחודיות של מוצרי החברה וכן יכול לשמש להרתעת מתחרים שחלקם לפחות יעדיפו שלא להפר את הפטנט ולהסתכן בתביעה. בנוסף לכך, זכויות קניין רוחני בפטנט מסוים יכולות להוות שיקול מרכזי בהערכת שוויה של חברה ואף להוות אמצעי הגנה משפטי כנגד מתחרים בעלי פטנטים באותו התחום. פטנט רשום יכול למנוע ממתחרים לפעול במדינות מסוימות ואף למנוע מהם לפתח מוצרים מתקדמים המבוססים על המוצר הרשום כפטנט. רישום פטנט יכול גם בפני עצמו להוות מקור הכנסה אם בצורת תמלוגים ממתן רישיון שימוש או אם ממכירתו.
שלבי הגשת פטנט
לאור העיקרון "כל הקודם זוכה" (כלומר הראשון שמגיש את הבקשה הוא שיזכה לרשום את האמצאה על שמו), קיימת דחיפות מסוימת להגשת בקשת הפטנט כמה שיותר מוקדם בכדי להקדים את המתחרים. עם זאת, לפני שאתם רצים לרשום את האמצאה שלכם כפטנט יש להבין כי לצד היתרונות שבכך ישנם גם חסרונות לתהליך. לפני ביצוע הליך הרישום, המצריך השקעת אנרגיה, זמן וכסף, רצוי פעמים רבות לבדוק קודם האם ההמצאה עונה על התנאים של כשירות פטנט והאם היא אכן מהווה פיתוח חדשני ומקורי או שישנו כבר פיתוח דומה שפורסם או אף הרשום בעצמו כפטנט. שלב מקדמי זה חשוב מאוד בכדי להבין האם הליך זה כדאי בנסיבות העניין וזאת לאור כך שמדובר בתהליך לא פשוט שיכול לקחת מספר שנים ואף כרוך בעלויות גבוהות בעריכתו וברישומו של הפטנט. תהליך הרישום גם מוגבל מבחינה טריטוריאלית כך שישנו צורך להגיש בקשה נפרדת בכל מדינה בה מעוניינים ברישום כלומר, צריך לשלם על כל רישום בנפרד ובכך הוצאות הליך הרישום מתייקרות באופן משמעותי. יתר על כן, תהליך זה אפוף בחוסר וודאות והגשת הבקשה לרישום הפטנט על אף שהיא מתפרסמת ונחשפת באופן פומבי לא בהכרח מבטיחה שהוא בכלל יתקבל לרישום. אף אם הפטנט בסופו של תהליך הרישום יאושר לפטנט, ההמצאה למעשה נחשפת לכלל הציבור ולחברות מתחרות שבתורן יכולות לנצל את המידע המופיע בבקשה לרישום פטנט לשם יצירת המצאה חדשה המבוססת על הפטנט הרשום שלכם ואף להגיש בקשה לרישום פטנט בעצמן (אם כי הן לא תוכלנה לעשות שימוש מסחרי באמצאה החדשה ללא רשותכם). במקרים מסוימים ובמידה והדבר אפשרי אף מומלץ לשמור על האמצאה כסוד מסחרי במקום רישום פטנט.
בקשה אירעית לפטנט
אחת הדרכים להתמודד עם החסרונות לעיל, הינה הגשת בקשת פטנט ארעית Provisional. בקשה ארעית לפטנט נועדה בכדי "לתפוס תאריך" אשר יאפשר לחשוף את האמצאה ולמנוע מהמתחרים להקדים אתכם. תוקף הבקשה למשך שנה אחת ובכפוף לכך שמוגשת במהלך שנה זו בקשת פטנט מלאה "רגילה". מועד הגשת הבקשה הארעית נחשב כמועד הגשת הבקשה המלאה. אפשרות זו קיימת כיום בארה"ב אך ברשות הפטנטים בישראל שוקלים בימים אלו לאפשר להגיש בקשה ארעית לפטנט גם בישראל. קיימים מספר יתרונות הגלומים בבקשה ארעית לפטנט. היתרון המוכר ביותר הינו הוזלה בעלויות הגשת בקשת הפטנט (בעיקר באגרות לרשות הפטנטים). מעבר לכך, בקשה זו מעניקה הגנה ראשונית וזמנית עד להגשת בקשת הפטנט המלאה ומאפשרת לממציא לחשוף את האמצאה לציבור הרחב ללא חשש לאיבוד הזכויות הקנייניות שלו בפטנט. הבקשה חסויה כך שהיא איננה נחשפת למתחרים, מאפשרת להכניס שינויים ועדכונים במהלך השנה לבקשת הפטנט וכן תורמת שיווקית שכן ניתן לסמן את האמצאה בסימון US Patent Pending. החיסרון הבולט ביותר בבקשה ארעית לפטנט הינו בכך שממציאים רבים נוטים שלא לתת את החשיבות הראויה לתוכן הבקשה הארעית לפטנט ולא לפרט את האמצאה בצורה מספקת ומקצועית, דבר אשר עלול לשלול מהם בהמשך את רישום הפטנט בכל מדינות העולם.
לסיכום, לפני שמגישים בקשת פטנט יש להיוועץ עם אנשי מקצוע ולתכנן בצורה אסטרטגית את הליך רישום הפטנט. מומלץ גם לשקול לבצע חיפוש מקדמי כדי להגדיל את הוודאות המשפטית לסיכויי רישום הפטנט. על מנת שהפטנט יהיה נכס לחברה ולא נטל, כמו לגבי כל נכס אחר, יש להקפיד ולתכנן את הליך הרישום שלו במחשבה תחילה.