צוואה הדדית היא צוואה במסגרתה בני זוג מורישים האחד לשני את הרכוש בצורה בה הרכוש של בן הזוג שנפטר קודם עובר לזה הנותר בחיים.
צוואה הדדית נחתמת כאשר שני בני הזוג מסתמכים אחד על השני.
צוואה הדדית יכולה להיחתם באופן רגיל כשתי צוואות נפרדות או בתור צוואה אחת, במקרה כזה הצוואה תיקרא צוואה משותפת.
עריכת הצוואה ההדדית מאפשרת לבני הזוג לקבוע כי במקרה מוות של אחד מהם הרכוש כולו יעבור לבן הזוג השני, כך ניתן יהיה למנוע סכסוכי ירושה בין בני הזוג כששניהם בעודם בחיים או בין בן הזוג שנותר בחיים לבין הילדים של המוריש או הילדים המשותפים.
יש לציין כי כל החוקים החלים על צוואה רגילה חלים גם על צוואה הדדית, בנוסף לכך יש לצוואה הדדית הגבלות נוספות הייחודיות לה.
הצוואה ההדדית נקראת כך מכיוון שהיא בנויה על עיקרון "ההסתמכות" שאומר בעצם ששני בני הזוג מקבלים את ההחלטה יחד ומורישים את הירושה אחד לשני או לצאצאים במידה ויחליטו.
שינוי או ביטול של צוואה הדדית
כל עוד שני בני הזוג חיים, בריאים וכשירים לקבל החלטות הם רשאים לבטל או לשנות את הצוואה ההדדית בכל עת.
יש לציין כי ניתן לבטל את הצוואה ההדדית גם בנפרד, בכפוף לכך שהצד שביטל את הצוואה מודיע לצד השני מראש ובהסכם כתוב (ברגע שההודעה מתקבלת אצל בן הזוג השני הצוואה ההדדית מבוטלת).
במידה ואחד מבני הזוג נפטר והצד השני מעוניין לבטל את הצוואה ההדדית לאחר פטירתו עליו לוותר תחילה על הרכוש שהיה עתיד לרשת מבן הזוג שנפטר.
בנוסף במקרה בו ב הזוג שנותר בחיים רוצה לבטל את הצוואה ההדדית לאחר פטירת בן הזוג השני ולאחר חלוקת העיזבון עליו להשיב תחילה את כלל הרכוש שקיבל בירושה, במידה ואין באפשרותו להחזיר את כלל הדברים על בן הזוג לשלם סכום כספי שווה ערך לשווי הדברים שירש ומכר.
מתי רצוי לערוך צוואה הדדית?
בני הזוג המעוניינים למנוע סכסוכי ירושה בין הילדים או היורשים העתידיים וצברו במהלך חייהם רכוש משותף רב יכולים לערוך צוואה הדדית.
בעת החתימה על הצוואה העתידית יכולים בני הזוג לשמור על טובת בן הזוג שנשאר בחיים (במקרה של פטירת אחד מהם) ותוך כדי להבטיח כי בן הזוג שנותר בחיים לא יאלץ לעזוב את הדירה המשותפת או להעביר את הרכוש המשותף לצד שלישי.
בהיעדר צוואה, הורשת הרכוש תיעשה על פי דין כקבוע בחוק ובן הזוג שנותר בחיים יתחלק באופן שווה עם ילדיו של המוריש או עם ילדיהם המשותפים.
על מנת להבטיח שבן הזוג שנותר בחיים יוכל להמשיך להחזיק ברכוש ובדירה על הילדים להסתלק מהירושה.
במידה ולא נערכת הסתלקות מהירושה והילדים של המוריש בוגרים עומדת בפניהם האופציה לדרוש את פירוק השיתוף בדירת המגורים ובהמשך לקבל את חלקם ברכוש על פי דין.