פתרון סכסוכים משפטיים ועסקיים עשוי להימצא בשתי דרכים עיקריות: הדרך הראשונה היא הליך משפטי, שבו הפוסק האחרון הוא השופט. השופט פוסק את דינו לאחר שמיעת כל העדויות וקריאת כל המסמכים שהובאו בפניו. הדרך השנייה לפתרון סכסוכים ומחלוקות משפטיות הינה הליך גישור, שבו מגיעים הצדדים לפתרון מוסכם בתיווך והנחייה של מגשר שהוסכם על כל הצדדים. בשורות הבאות נרחיב את היריעה בכל הקשור בתפקידו של המגשר. מהו בעצם הליך גישור ומה ההבדל בינו לבין הליך משפטי? מה תפקידו של המגשר בסכסוך עסקי, ומם היתרונות בהשגת פתרון לסכסוך באמצעות הליך גישור?
הליך גישור והמשמעויות שלו
הליך גישור בין שני צדדים החלוקים ביניהם בסכסוך עסקי או אחר, נועד לאפשר לשני הצדדים במחלוקת להגיע לכדי פתרון מוסכם. כשמדובר בסכסוכים עסקיים, הגישור הוא חשוב על אחת כמה וכמה. כאשר מגיעים שני צדדים בסכסוך עסקי לדיון משפטי, שני הצדדים נמצאים בעמדה שווה מול השופט, בין אם מדובר בצד התובע ובין אם בצד הנתבע. כל אחד מהצדדים חייב לשכנע את השופט בצדקתו תוך הסתייעות במסמכים, בעדים ובאמצעים חוקיים אחרים. בסיום התהליך השופט הוא הפוסק והוא גם זה הקובע את גזר הדין. במקרה כזה, חזקה על אחד הצדדים שירגיש מקופח. לעיתים קרובות הצד המפסיד יערער על הפסיקה ויעשה ככל יכולתו לשנות אותה. מנגד הליך גישור מנסה לתווך בין הצדדים ולייצר פתרון שיוסכם על כל הצדדים.
המגשר בסכסוך עסקי והתפקיד שהוא ממלא
בסיום התהליך המשפטי, השופט חייב לפסוק את הדין ולהחליט מי מהצדדים צודק, ומהי מידת הצדק בטענות שלו. בשלב הבא, השופט מוציא גזר דין הקובע מה צריך כל אחד מהצדדים לעשות. אבל בניגוד לשופט, המגשר בסכסוך עסקי ובכלל איננו חייב להחליט באשר לצדק או העדר הצדק, או באשר למידת הצדק בטיעונים של מי מהצדדים. המגשר איננו אמון על פסיקת דין, אלא על הניסיון להביא את כל הצדדים בסכסוך העסקי לדיון משותף, שבסיומו תתקבל החלטה שתהיה מקובלת על כל הצדדים. לפיכך אפשר לומר שהמגשר הוא פחות בבחינת שופט ויותר בבחינת מתווך. עם זאת, גם החלטה המתקבלת בתום הליך גישור, חייבת להיות מובאת בפני שופט אשר יעניק לה מעמד של פסק דין לכל דבר ועניין. מגשר טוב עשוי לקצר במידה רבה את ההליך המשפטי ולגבש ביחד עם הצדדים החלטה שתביא תועלת לכל אחד מהם. מעוניינים לדעת עוד? חושבים על הליך גישור בסכסוך עסקי? אתם במקום הנכון. צרו קשר כעת ועשו צעד ראשון לפתרון מהיר ואיכותי של הסכסוך.
אהבתם את המאמר ?
אתר עורכי דין ומגשרים מקפיד להגיש לכם מאמרים, חידושים וטיפים רבים מעולם עריכת הדין והגישור.
רוצים להיות חלק מפאנל המומחים שלנו ? לקבל טור באתר הכולל קרדיט ואפילו קישור לאתרכם ? מעולה.
שלחו לנו מייל לכתובת : id4umail@gmail.com.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת ו/או האתר אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.