הליך הוצאה לפועל כנגד אדם פרטי או כנגד עסק, מעורר באופן טבעי חששות רבים אצל החייב. זאת, הן משום שמעולם קודם לכן הוא לא נפגש עם מערכת המשפט וההוצאה לפועל והן משום שיש בתהליך הזה מידה רבה של איום על רכושו בין אם מדובר באדם פרטי ובין אם בעסק. עם זאת, הליך הוצאה לפועל כפי שהוא נתפס כיום, הוא הליך המעניק הזדמנות נאותה לנושים לגבות חלק גדול ככל האפשר מהחובות שלהם ומנגד הוא מעניק לחייב הזדמנות נאותה לשיקום כלכלי, במיוחד בתקופת הקורונה שהיא קשה שבעתיים מבחינה כלכלית. מהו הליך הוצאה לפועל ומה המטרה שלו? כיצד משתלב הצורך לשקם את החייב מבחינה כלכלית, עם הצורך לבצע גביית חובות? בשורות הבאות השיב לשאלות הללו.
הליך הוצאה לפועל והמשמעויות שלו
הליך הוצאה לפועל נועד, כפי שכבר נאמר לעיל, למצות את כל האפשרויות לגביית חובות שצבר החייב אצל התובעים. מדובר בהליך מורכב שתקצר היריעה מלתאר אותו במאמר קצר זה. עם זאת, מהותו של התהליך הינה חילוט רכוש של החייב או של העסק וחלוקה שלו בין הנושים על פי מפתח שנקבע על ידי רשם בהוצאה לפועל. מנגד, בתום התהליך מתנקה החייב מכל החובות, בין אם שילם אותם במלואם ובין אם לאו. זאת, באמצעות קבלת הפטר הפוטר את החייב מתשלום החובות שנותרו – סוג של שמיטת חובות. במידה רבה, הליך ההוצאה לפועל עם כל המועקה הכרוכה בו לחייב, הוא הדרך היחידה שלו להיחלץ מחובות מעיקים.
גביית חובות, חדלות פירעון ושיקום כלכלי
כאשר מסתיים השלב הראשון, שהוא חילוט רכוש החייב או העסק וחלוקה שלו בין הנושים, יש לעבור לשלב הבא שהוא שיקום כלכלי. בחודש ספטמבר שנת 2019, נכנסה לתוקף רפורמה חדשה. המטרה העיקרית של הרפורמה היא לקצר ככל האפשר את התהליך, החל מהגבייה ועד לשיקום הכלכלי של החייב. בתקופת הקורונה נכנסו לתוקף גם הקלות נוספות. בין השאר, כספים שקיבל החייב הן כדמי אבטלה והן כדמי סיוע לעצמאיים, לא יכנסו לקופת הגבייה וישמשו למטרה המקורית שלהם – לאפשר לחייב להמשיך את חיי השגרה שלו בלא מועקה כספית. עם זאת, החייב חייב לדווח על הקבלה שלהם. בנוסף, חייב אשר עומדים לרשותו פיצויים, יכול להגיש בקשה מיוחדת למשיכת חלק מסכום הפיצויים שיאפשר לו להתאזן מבחינה פיננסית, בהעדר הכנסה אחרת. בנוסף, חלק מההליכים שחייב הגעה של החייב והזוכים ללשכת הרשם בהוצל"פ יכולים להתבצע בצורה מקוונת. מעוניינים לדעת עוד? צרו איתנו קשר בהקדם ואנו נסייע לכם בהליכי ההוצאה לפועל.
אהבתם את המאמר ?
אתר אדריכלות ובנייה מקפיד להגיש לכם מאמרים, חידושים וטיפים רבים מעולם התכנון והבנייה.
רוצים להיות חלק מפאנל המומחים שלנו ? לקבל טור באתר הכולל קרדיט ואפילו קישור לאתרכם ? מעולה.
שלחו לנו מייל לכתובת : id4umail@gmail.com.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת ו/או האתר אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.